Zmarł Kolega Edward Redliński – Cześć Jego Pamięci!

Data publikacji: 15.07.2024

Z głębokim żalem zawiadamiamy, że w dniu 11 lipca 2024 roku, odszedł w wieku 84 lat ceniony prozaik, scenarzysta, dramatopisarz i dziennikarz z wykształcenia geodeta,

Ś.P. Edward Redliński

Ceremonia pogrzebowa rozpocznie się Mszą Świętą w dniu 20 lipca 2024 r. o godz. 10:00 w Kościele Parafialnym w Juchnowcu Kościelnym przy ul. Lipowej 4, po której nastąpi pochówek na pobliskim cmentarzu.

Rodzinie i wszystkim Bliskim Zmarłego składamy najszczersze kondolencje.

Zarząd Główny, Koleżanki i Koledzy ze Stowarzyszenia Geodetów Polskich

Edward Redliński urodził się 1 maja 1940 r. we Frampolu koło Białegostoku. W 1963 r. ukończył studia na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej, uzyskując tytuł magistra inżyniera. Większość życia poświęcił jednak literaturze.

Był jednym z najciekawszych i najbardziej niekonwencjonalnych przedstawicieli współczesnej literatury. „Tępił prowincjonalne zacofanie, chwalił postęp, a jego źródeł dopatrywał się w polityce komunistycznych władz, czym na przestrzeni lat zdobył sobie wielu wrogów” – pisała o nim w artykule „Wizjoner przeklęty” (GEODETA 2/2022) Agnieszka Małgorzata Adamska, dziennikarka związana z redakcją Wirtualnej Polski.

Do najważniejszych utworów Edwarda Redlińskiego należą „Konopielka”, „Awans”, „Szczuropolacy” i „Krfotok”.

MB