Geodeci i Kartografowie Polscy – Słownik Biograficzny, zeszyt nr 11

Data publikacji: 16.07.2024

Geodeci i Kartografowie Polscy – Słownik Biograficzny, zeszyt nr 11

Nakładem Stowarzyszenia Geodetów Polskich we współpracy ze Stowarzyszeniem Kartografów Polskich, od czerwca 2019 roku ukazuje się Słownik Biograficzny „Geodeci i Kartografowie Polscy”. Słownik jest wydawnictwem ponadczasowym. To niezwykła pamiątka dla całego środowiska geodezyjno-kartograficznego, a szczególnie dla przyszłych pokoleń nie tylko geodetów i kartografów. SBGiKP jest wydawany tzw. „systemem holenderskim”, to znaczy zeszytami formatu A-4, o objętości do 140 stron, z których każdy zawiera życiorysy od litery A do litery Z. Kolejne zeszyty zawierają indeks nazwisk zeszytu bieżącego i wszystkich poprzednich.

Nowy zeszyt nr 11 to życiorysy kolejnych 80 nieżyjących postaci, którzy swymi osiągnięciami odegrali znaczącą rolę w rozwoju geodezji oraz kartografii na przestrzeni VI wieków. Szczególnej uwadze polecam z 11 zeszytu WYKAZ KARTOGRAFÓW – polskich pracowników na polu kartografii (525 osób) opracowany przez Bolesława
Olszewicza [biogram w zeszycie nr 5. str. 59]. Proszę również zwrócić uwagę na GEODEZYJNĄ OSNOWĘ PAMIĘCI (GOP) – to kolejna inicjatywa GK HiT SGP pośrednio związana z „naszym słownikiem”. Kolega Mariusza Meus członek „naszej komisji” opracował plan działania dla utworzenia GOP, bo najsłynniejsi nawet geodeci zwykle pozostają w cieniu polityków, wojskowych czy artystów, i nawet o ich grobach mało kto pamięta. A przecież, każdy znak pomiarowy, każda skartowana dzięki nim mapa, są cichymi pomnikami ich dzieła życia; czasami, nawet po śmierci, kontynuując swoją służbę. Za życia, przemierzając ziemię w swym mierniczym trudzie, zasługują na szczególną pamięć, gdy już spoczną w tej ziemi, którą wcześniej mierzyli.

W dniu 21 marca 2023 roku podczas obchodów Światowego Dnia Geodetów [Global Surveyor’s Day] w Opatowie opublikowano współrzędne geograficzne grobu na krakowskim Salwatorze prof. Eugeniusza Romera 50°03’08,02″ N; 19°54’12,50″ E (patron opatowskiego Muzeum Geodezji i Kartografii) [biogram w zeszycie nr 2. str. 108] rozpoczynając tworzenie KATALOGU GOP.

Wydanie zeszytu 11 Słownika Biograficznego „Geodeci i Kartografowie Polscy” zbiega się z 100-tną rocznicą ukazania się PIERWSZEGO ZESZYTU „PRZEGLĄDU MIERNICZEGO”, którego wydawcą był mierniczy przysięgły Wacław Krzyszkowski [biogram w zeszycie nr 3. str. 61].

ŁĄCZNIE w 11-tu zeszytach 880 biogramów!
ZAPRASZAMY do lektury.
ZAMÓWIENIA: biuro@sgp.geodezja.org.pl