Dzień Teledetekcji pt. „Podniebni Szpiedzy”

Data publikacji: 10.12.2014

Jak na działania militarne i konflikty zbrojne miały wpływ zdjęcia lotnicze i satelitarne? Co można było dostrzec kilkadziesiąt lat temu i jak teraz armie wykorzystują teledetekcję do podejmowania ważnych decyzji? Czy cały czas jesteśmy śledzeni i kto jest największym podniebnym szpiegiem?

Już 17 grudnia o godz. 13:15 w sali 315 Gmachu Głównego Politechniki Warszawskiej rozpocznie się tegoroczna edycja obchodów Dni Teledetekcji. Temat ,,Podniebnych Szpiegów” przybliżą prelegenci z Wojskowej Akademii Technicznej, firmy Astri Polska oraz ze Sztabu Generalnego Wojska Polskiego. Organizatorami są Platforma Technik Kosmicznych, Zakład Fotogrametrii, Teledetekcji i Systemów Informacji Przestrzennych oraz Stowarzyszenie Studentów „Geoida”. W przerwie między prezentacjami odbędzie się wystawa poświęcona zdjęciom satelitarnym, a na koniec obchodów dla wszystkich ciekawskich przygotowany został panel dyskusyjny z gośćmi. Oprócz dawki wiedzy nie zabraknie też licznych konkursów z nagrodami.

Więcej informacji znaleźć można na stronie: geostudent.pl/tele

Serdecznie Zapraszamy!

Stowarzyszenie Studentów Wydziału Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej „Geoida”

Patronat medialny nad wydarzeniem objęła redakcja Przeglądu Geodezyjnego