Profesor Maria Mrówczyńska wiceministrem nauki.

Data publikacji: 19.12.2023

18 grudnia 2023 r. Prof. Maria Mrówczyńska została powołana na stanowisko wiceministra tworzonego Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w rządzie Donalda Tuska.

Naszej koleżance, wiceprezes Stowarzyszenia Geodetów Polskich, Prezes Oddziału SGP w Zielonej Górze, serdecznie gratulujemy tej nominacji i życzymy samych sukcesów na tym stanowisku.

Maria Mrówczyńska w 1999 roku ukończyła Wydział Melioracji i Inżynierii Środowiska Akademii Rolniczej we Wrocławiu, kierunek geodezja i kartografia. W 2006 na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej obroniła rozprawę doktorską, a w 2013, również na Wydziale Geodezji i Kartografii Politechniki Warszawskiej, na podstawie rozprawy habilitacyjnej stanowiącej zwarty cykl publikacji oraz oceny dorobku naukowego, uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego nauk technicznych w dyscyplinie geodezja i kartografia.

Na kadencję 2020-2024 została wybrana na członka Komitetu Geodezji Polskiej Akademii Nauk, jest członkiem Stowarzyszenia Geodetów Polskich oraz Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa. Brała udział w licznych konferencjach naukowych międzynarodowych i krajowych oraz jest członkiem komitetów naukowych tych konferencji. Pełni funkcję przewodniczącej jury ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Geodezyjnej i Kartograficznej organizowanej cyklicznie dla uczniów techników geodezyjnych. Jest odznaczona medalem Komisji Edukacji Narodowej.

MB