Trwa kolejne IGSM

Data publikacji: 30.06.2014

W dniach od 25 czerwca do 1 lipca 2014 roku w Istambule, w Turcji, odbywa się dwudzieste siódme Międzynarodowe Spotkanie Studentów Geodezji. Gospodarzem i organizatorem tegorocznej konferencji są studenci z Istambul Technical University. W rolach uczestników występują studiujący w 10 krajach Europy, reprezentujący ponad 20 uczelni wyższych. Możemy się pochwalić, że z Polski wyjechały delegacje aż z 5 uczelni: Politechniki Warszawskiej, AGH w Krakowie, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie i  Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Politechnikę Warszawką reprezentuje siedmioro ambitnych żaków ze Stowarzyszenia Studentów GEOIDA.

Podczas tygodniowego spotkania organizatorzy zadbali o ciekawy program dla uczestników. Oprócz sesji posterowych, wykładów sponsorskich czy sesji z prezentacjami studenckich projektów, odbędzie się wiele wycieczek i wizyt do najbardziej charakterystycznych w Istambule miejsc, a także gry i zabawy sportowe, czy tradycyjny wieczorek regionalny, gdzie studenci zaprezentują obyczaje i tradycje ze swoich krajów. Konferencję zakończy oficjalna ceremonia, na której wręczone będą nagrody dla najlepszych referatów oraz upominki okolicznościowe.

IGSM jest przedsięwzięciem Międzynarodowej Organizacji Studentów Geodezji (IGSO) i co roku odbywa się w innym mieście Europy. Już teraz wiadomo, że dwudzieste ósme spotkanie odbędzie się w Finlandii.

Emilia Fryszkowska, Geoida

Kol. Emilia Fryszkowska jest Członkiem Komisji Młodej Kadry Oddziału Warszawa SGP