XVI Kaliska Konferencja Katastralna

Data publikacji: 28.09.2013

Szesnasta Konferencja Katastralna obradowała w dniach 19 i 20 września 2013 roku w Kaliszu. Jej przewodnią tematykę stanowiły problemy związane z modernizacją ewidencji gruntów i budynków, wynikające z nowych regulacji prawnych.

Spotkanie zgromadziło geodetów z całego kraju, licznie reprezentujących administrację samorządową, pracowników nauki i w skromnej liczbie firmy wykonawcze.

Spotkanie zaszczycili swoją obecnością: Józef Racki poseł na Sejm RP; Kazimierz Bujakowski Główny Geodeta Kraju; Krzysztof Nosal Starosta Kaliski; Stanisław Cegielski Prezes SGP.

Przybyłych na Konferencję powitał Jan Cegła Prezes Oddziału w Kaliszu Stowarzyszenia Geodetów Polskich, a aktu otwarcia Konferencji dokonał Stanisław Cegielski. Goście honorowi w swych wystąpieniach nawiązywali do znaczenia dla gospodarki i obywateli dobrze założonego, sprawnie prowadzonego rejestru o nieruchomościach, zawierającego dane sprawdzone, wiarygodne i na bieżąco aktualizowane informacjami o zmianach zachodzących w terenie.

Przedmiotem obrad były różnorodne aspekty ewidencji gruntów i budynków, w tym problemy z jej modernizacją, prowadzoną zgodnie z nowymi uregulowaniami prawnymi. Znaczną uwagę poświęcono stanowi zinformatyzowania usług świadczonych przez wojewódzką służbę geodezyjną oraz opisowi stanu zaawansowania budowy lokalnych (wojewódzki, powiatowy) systemów informacji przestrzennej. Wykładom i prelekcjom towarzyszyły dyskusje, które pozwoliły na sformułowanie wniosków odnoszących się do wielu spraw istotnych dla sprawniejszego pełnienia zadań stawianych przed środowiskiem zawodowych geodetów. Zamykając obrady Stanisław Cegielski dziękował organizatorom za jej dobre przygotowanie, obecnym za wytrwanie do końca obrad.

Pełniejszą relację z Konferencji dostępna będzie w Przeglądzie Geodezyjnym.

Prezentacje do pobrania:

Kalisz 2013 Kazimierz Bujakowski >>>